C

CALITATE

Numai un om mediocru este intotdeauna egal cu sine insusi.

Dumnezeu este partenerul nevazut in orice lucrare de calitate.

Dumnezeu nu ne vrea intotdeauna sa facem lucruri extraordinare;
de cele mai multe ori El ne vrea sa facem lucruri ordinare,
dar extraordinar de bine.

CARACTER

La originea cuvantului “caracter” este semnul sau “litera” facuta in piatra sau metal cu dalta sau priboiul gravorului. Caracterul nu se stergea, ci ramanea uneori peste veacuri. Asa ceva este si la om. Caracterul este o “inscriere” in launtrul lui, care ramane si ii directioneaza gandurile, gusturile, nazuintele, actiunile si intregul lui comportament.

Biblia nu da definitii, ci prezinta caractere si face referiri la caracter, numindu-l “omul dinlauntru.” Omul din afara reprezinta persoana; omul dinlauntru reprezinta personalitatea. Omul de afara imbatraneste, omul din launtru nu imbatraneste, nu este supus entropiei (2 Cor. 4:16).

Personalitatea are adevarata valoare: “Comoara aceasta o purtam in niste vase de lut” (2 Cor. 4:7). Nu vasul de lut are valoare, ci comoara din vas. Unii cauta sa impodobeasca vasul de lut, omul de afara, dar apostolul Petru a scris: “Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare ret inaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3:3,4). si aici se arata ca valoarea cea mare nu o are omul de afara, ci omul din launtru. O persoana poate avea o fata frumoasa, dar daca nu are caracter, nu are valoare. Frumusetea de afara nu este mai adanca decat pielea si e atat de trecatoare! Frumusetea launtrica este cea care fericeste viata si care are valoare si inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor. Ce valoare are o fata frumoasa la fata, daca e lipsita de caracter, e usuratica?

Caracterul trebuie format, dezvoltat. Tim LaHaye a scris: “Caracterul nu se naste odata cu persoana. El se formeaza prin dragostea si grija parintilor. Este datoria lor sa instileze in inima copiilor principiile pe care Dumezeu le-a instilat inlauntrul lor.”

Vrand sa arate importanta preocuparilor pentru caracter, Ioan Gura de Aur a scris: “Mai presus de orice pictor, mai presus de orice sculptor sau orice alt artist, eu il pretiuesc pe cel ce este dibaci in arta formarii sufletului copiilor.”

Distinsul predicator S.D. Gordon a scris: “Instruirea unui copil este cea mai inalta, cea mai sfanta si cea mai fascinanta ocupatie.”

Cu mult inainte de Christos, oamenii intelepti au dat o foarte mare importanta cunoasterii de sine. Pittacus din Mitilene (652-569 i.Ch) considerat unul din cei sapte intelepti ai lumii antice, avea dictonul: “Cunoaste-te pe tine insuti”, care a fost sapat cu litere de aur in templul lui Apolo din Delfi. Acest principiu a fost preluat mai tarziu de Socrate, ca principiu de baza al filosofiei. Acest Socrate a spus: “Caracterul omului este ca umbra ce il insoteste pretutindeni; cateodata merge inapoia lui, altadata merge inaintea lui; uneori e mai lunga, alteori e mai scurta.”

Caracterul ne da adevarata identitate. De aceea trebuie sa acordam o mare atentie formarii lui. Stanley C. Baldwin a scris: “Intrebam ce ar trebui sa facem, nu ce ar trebui sa fim. Intrebam cum am putea schimba mediul inconjuratr, dar nu cum am putea schimba caracterul nostru. Ceea ce suntem are valoare, de aceea trebuie sa ne formam un caracter bun.

Johann Amos Comenius a scris: “Omul trebuie format ca sa devina om.” Omul se naste cu un mare potential de atitudini, dar trebuie format, altfel creste deformat. Trebuie sa veghem asupra formarii caracterului nostru.

Caracterul este o carte de vizita, nescrisa pe hartie, dar sapata in adancul fiintei, care te prezinta oriunde, oricand si oricui. El se exprima prin felul in care te imbraci, cum te comporti in familie, in biserica, in societate, prin felul in care conduci bicicleta, caruta sau masina; prin felul in care iti alegi prietenii. Nu uita vorba din batrani: “Pasarile de aceleasi pene zboara impreuna” sau “Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti.” Toate adeveresc, fara grai, ce fel de caracter ai tu. Faptul ca iti ti cuvantul sau ti-l calci, ca esti punctual sau vesnic intarziat, ca esti ordonat sau dezordonat, ca privesti lucrurile de fond sau doar pe cele de suprafata, ca iubesti curatia sau ca te complaci in murdarie, ca esti aprins sau bland, ca esti certaret sau pasnic, ca esti mandru sau smerit, ca te bucuri de lucrurile usuratice sau de cele serioase, toate acestea, absolut toate, spun ce fel de caracter ai. Nu putem sa ni-l ascundem. Toate vorbele, toate miscarile, toate faptele noastre ne tradeaza. Ele spun in gura mare ce fel de caracter avem.

Caracterul este o forta superioara care iti inlesneste succesul in actiune. Si aceasta fara prea mare efort din partea ta. Daca tu te preocupi de caracter, el va rezolva o serie intreaga de lucruri. Cuvantul tau, chiar si cu greseli de exprimare, va avea efect asupra celor ce te asculta. Ei nu se vor opri la greseli, ci vor avea in vedere scopul pe care-l urmaresti. Benjamin Fran\lin, care a urcat de la treapta de om de rand la aceea de sef al statului, si-a atribuit succesul sau nu atat de mult talentelor sale sau puterii in vorbire, caci a fost slab in aceste privinte, ci integritatii caracterului sau: “Acesta a facut sa am greutate in fata concetatenilor mei. Am fost un vorbitor slab, nu am fost niciodata elocvent. Eram supus multor ezitari in alegerea cuvintelor si n-am fost mereu corect in limbajul meu; totusi mi-am atins scopul.”

Caracterul ajunge sa fie cunoscut pana la mari departari si iti asigura o protectie mai buna decat imbracamintea de zale a cavalerilor de altadata sau decat paza multor gardieni. E ceva divin in aceasta protectie. Se istoriseste descpre Michel de Montaigne (1533-1592), eseist si moralist francez, ca, in tipul razboaielor, el a fost singurul om din toata natiunea franceza care nu-si avea portile castelului barate si pazite de o garda. Caracterul lui era o forta mai mare decat un regient de cavalerie. Il pazea felul lui de a se impune atat prietenilor, cat si dusmanilor sai.

Caracterul este o invincibila forta launtrica. Dusmani iti pot rapi bunurile, iti pot rapi drepturile, libertatea, te pot imbraca in zdrente sau in straie de batjocura cu diavoli zugraviti pe ele, ca pe vremea inchizitiei, dar cu atat va straluci mai mult caracterul omului dinlauntru; ei pot, prin batai sa-ti striveasca trupul, dar nu-ti pot strivi caracterul. El este invincibil.

Iata o ilustratie a acestor adevaruri printr-un caz din istorie. Bernard de Palisy a fost olarul care a redescoperit secretul egiptenilor de a pune un strat de zmalt pe oalele de pamant. El a fost u simplu olar deci, dar, datorita smaltului, a ajuns celebru, iar renumele sau i-a atras prietenia regelui Henric al III-lea al Frantei. Acest Palisy era insa crestin “hughenot” (reformat). Regele l-a ocrotit pentro o vreme de prigoana Inchizitiei. Dupa o vreme insa, cu toata mila regala, Henry i-a spus ca se vede fortat de imprejurari sa-l dea pe mana persecutorilor lui. Iata cum a raspuns Palisy: “Sire, adeseori mi-ai spus ca ti-este mila de mine. Astazi trebuie sa-ti spun ca mie mi-e mila de altetea voastra. Un rege ca tine a trebuit sa spui ca esti fortat. Astfel de cuvinte nu sunt potrivite pentru gura unui rege si eu iti spun, in cuvinte regesti, ca nici dinastia Guise, nici tot poporul tau, nici tu insuti nu vei fi in stare sa fortezi pe un biet olar sa-si plece genunchiul in fata statuilor tale de sfinti.” Caracterul lui Palisy nu a putut fi infrant. El amurit moarte de martir. caracterul da statornicie in crez, indiferent de situatiile prin care trebuie sa treci. In lumea credintei de azi si in necazurile care vor urma, e nevoie de credinciosi cu caracter de otel. Numai acestia vor fi mai mult decat biruitori. O, Doamne, fa ca in generatia tanara sa fie multi oameni cu un asa caracter! – Petru Popovici – din cartea “Formarea caracterului”

Nu exista inlocuitor pentru caracter.
Poti cumpara cunostinte, dar caracterul nu se gaseste de vanzare.

Fii ceea ce vrei sa pari altora!

Cel ce nu vrea sa gandeasca este un bigot;
cel ce nu poate sa gandeasca este un prost;
cel ne nu indrazneste sa gandeasca este un sclav.

Spunemi la ce fel de glume razi, ca sa-ti spun cine esti.

Caracterul este ceea ce esti tu pe intuneric.

Singura persoana din lume care-ti poate ruina caracterul esti tu insuti.

Ii admiram pe oamenii de geniu, ii invidiem pe oamenii bogati,
ne temem de oamenii aflati la putere, dar de increzut,
nu ne incredem decat in oamenii de caracter.

Ce faci cand n-ai nimic de facut spune iti da pe fata caracterul.

La jocuri, caracterul se vede cel mai bine din felul in care sti sa pierzi.

Daca vrei sa-l cunosti pe dusmanul care-ti poate face cel mai mult rau,
priveste atent … in oglinda!

Una din dovezile despre valoarea Biblieie este
si caracterul celor ce o batjocoresc.

Cea mai mare rasplata pentru stradaniile unui om
nu este ceea ce castiga prin munca sa, ci ceea ce devine prin ea.

Candva, un scorpion a rugat o broasca testoasa sa-l duca de pe un mal pe altul.
“Si daca ai sa ma intepi> i-a replicat broasca.
“N- am sa te intep”, a raspuns scorpionul, “ca asta ar insemna sa mori, ne-am scufunda amandoi si asta n-ar avea nici o logica.”
La mijlocul raului, scorpionul a intepat sarmana broasca. In timp ce murea tragandu-l si scorpionul la fund, ea a apucat sa-l mai intrebe: “De ce-ai facut-o? Care-i logica?”
“N-are nimic de a face cu logica”, i-a raspuns sufocandu-se scorpionul. “Asta-i felul meu de a fi si n-am ce-i face.”

O cobra te va musca si daca-i vei spune cobra si daca-i vei spune doamna cobra.

Caracterul nu este un cadou, ci o cucerire!

Reputatie este ce avem la sosire, caracter este ce suntem la plecare.

Caracterul unui om este ca si gardul de scanduri:
nu poate fi facut sa stea mai bine in picioare daca-l dai cu vopsea.

Caracter este ceea ce ai face daca ai fi sigur ca nimeni nu va afla vreodata.

Slava lumii trece, popularitatea este doar un accident, bogatiile prind aripi,
cei ce ne canta osanale astazi, ne vor blestema maine;
singurul lucru cu adevarat durabil este caracterul!

Reputatia este pentru o vreme, caracterul pentru eternitate.

In clipa mortii lasam in urma tot ce avem,
dar luam cu noi tot ceea ce suntem.

Daca vrei sa cunosti caracterul cuiva,
uita-te la felul in care-i trateaza pe cei de la care nu poate castica nimic.

Fiecare va trebui sa mearga prin viata cu sine insusi;
iata de ce, cu cat isi va modela mai frumos caracterul,
cu atat va avea o companie mai placuta!

Reputatia este ceea ce cred oamenii despre noi;
caracterul este ceea ce ne vede Dumnezeu ca suntem.

Dumnezeu este mult mai interesat in caracterul nostru,
decat in confortul nostru. El are ca scop nu sa ne intareasca in trup,
ci sa ne desavarseasca in spirit.

Caracterul este ceea ce pierdem ori de cate ori sacrificam un ideal inalt
pe altarele popularitatii si profitului.

Nu inseamna de loc ca-i ajuti pe oameni daca incerci sa faci
intotdeauna pentru ei ceea ce ar putea face si ei insisi.

Un crestin nu este unul care cauta iertarea si bunavointa lui Dumnezeu,
ci unul care le-a gasit deja.

Judeca pe cineva dupa reputatia dusmanilor sai.

Un crestin trebuie sa fie o persoana care sa faca mai usor
pentru altii sa creada in Dumnezeu.

Adevaratii crestini care influenteaza lumea
sunt aceia care nu se lasa influentati de ea.

Nu ceea ce facem noi este important, ci ceea ce Dumnezeul atotputernic alege sa faca prin intermediul nostru. Dumnezeu nu are nevoie de succesele noastre, ci ne vrea pe noi insine. El nu asteapta infaptuirile noastre, ci ascultarea noastra deplina.

Ce suntem, este darul lui Dumnezeu pentru noi;
ce devenim, este darul nostru pentru Dumnezeu.

Poti judeca dimensiunile unui om prin marimea problemelor pe care le abordeaza. Aproape intotdeauna, oamenii se apuca instinctiv sa rezolve ceva pe masura lor, lasandu-le pe celelalte in seama unora mai mari sau mai mici ca ei insisi.

Ca sa vezi cat de mare este un om, masoara-i inaltimea idealurilor,
adancimea convingerilor, largimea vederilor si lungimea rabdarii.

Daca cineva nu-si scoate palaria in ascensor
sa sti ca n-are maniere sau are … chelie.

Fiul lui Dumnezeu a devenit om
pentru ca oamenii sa poata deveni fiii lui Dumnezeu.

CARIERA

Intre iepuri:”Ce mai face fratele tau, Jeanot?”
“Bine, e vizon la Paris!”

“Si ce este un fluture?
In cel mai bun caz doar o omida, e drept, in haine de gala!”

CATEGORII

Exista trei categorii de membrii:
cei neobositi, cei obositi si … cei obositori.

CALAUZIRE

Oamenii ne dau sfaturi; Dumnezeu ne da calauzire.

CARTI

Rugăciunea este prezenţa lui Dumnezeu în toţi şi în toate. (Sfântul Grigorie Sinaitul)

Adevarata valoare a unei carti nu este data
de pretul ei, ci de folosul pe care-l aduce.

Ar trebui sa ne alegem cartile la fel de atent cum ne alegem prietenii.

Deasupra unui impresionant raft de carti dintr-un anticariat din Louisville cineva a scris: “Toate aceste carti au apartinut unei doamne in varsta care nu putea sa citeasca mai repede de 50 de cuvinte pe minut.”

Cartile si studiile sunt mai degraba asemanatoare treptelor unei scari pe care urcam inspre culme; de indata ce urcam o treapta, o lasam in urma. Totusi, majoritatea oamenilor, studiaza doar ca sa-si umple memoria cu date si fapte, in loc sa se suie pe treptele scarii le demonteaza si le iau pe umeri, ca sa le arate altora. Ei se plang pe drept de greutatea studiilor, caci in loc sa fie purtati mai sus de ele, se plaseaza sub ele, carandu-le in spate.

Unele carti sunt gustate; altele inghitite;
prea putine insa trebuiesc mestecate si digerate. – Bacon

Daca nu ne hotaram sa punem in practica intelepciunea din ele,
cartile sunt doar o risipa de hartie.

Cine pretinde, in numele libertatii de expresie, ca niste carti proaste si imorale (sau niste filme sau piese de teatru) nu sunt responsabile de depravarea tineretului, trebuie sa accepte si ca toate manualele din scoli nu au nici o valoare educativa. Cu alte cuvinte, cine crede ca arta este indiferenta in problemele morale, trebuie sa propuna in acelasi timp desfintarea sistemului de invatamant din motive de ineficacitate.

O carte devine o opera clasica din momentul in care chiar
si cei ce nu au vazut-o vorbesc despre ea de parca ar fi citit-o.

Nu da niciodata carti cu imprumut; nimeni nu ti le aduce inapoi.
Sigurele carti pe care le mai am in biblioteca sunt
cele pe care le-am impreumutat … de la altii.

“Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa, ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite” (2 Tim. 4:3,4)

Ca sa intelegem acest bizar sentiment de vinovatie trebuie sa ne intoarcem in timp, la vremea imaturitatii, cand omul, alienat de Dumnezeu si aflat in postura nefericitului “fiu risipitor”, nu iubeste inca pe nimeni, pentru ca nu este inca iubit, pentru ca nu se iubeste pe el, isi cauta, febril si derutat, un corelativ, structuri pe care sa le imbratiseze ca un “volubilis” setos si parazit, idei, personaje, carti, versuri, cuvinte, imagine.

Lipsit de experienta, de sentimente, de gandire personala, de identitate, el isi cauta cu disperare “dublul”, consistenta sau ceea ce un personaj al lui Novalis numeste “fecioara cufundata-n somn, dupa care sufletul meu tanjeste” si care nu este altceva decat un alt el-insusi (o anima, i-ar spune Young). Si e normal sa se indrepte, plin de speranta, spre nisipurile miscatoare ale paginilor de carti care par ca vorbesc despre el, ca vorbesc in locul lui. Despre ce? Despre singuratate, despre inadaptabilitate, despre vis, despre reverie, despre melancolie, despre geniu,despre nemurire, despre fuflet, despre iubire, despre sublim, despre contemplatie, despre spirit, despre cunoasterea ansoluta.

Mintea goala se umple de cuvinte ametitoare care-i spun Totul tocmai pentru ca el este Nimic. Cuvintele se infoaie si tin loc de senzatii, de gandire, de orice. Astfel se infesteaza cu suferinte abstracte, singurul lui sentiment autentic fiind o penibila mila de sine. Urandu-si existenta proasta, hidoasa, o va uita. Ne va vorbi doar despre frumusete, putere, straluicre. Va insista ce carti a citit si ce destept a fost. Deschizand o carte e ca si cum s-ar asculta pe el. Cel mai mare hot este cel care se fura pe sine siesi, fiind pierdut pe veci.

Cartile sunt ca niste corabii incarcate calatorind pe vastul ocean al vremii.
– Francis Bacon

Cititul este pentru minte ceea ce este gimnastica pentru trup.

CĂMILĂ

Un cal de curse proiectat si realizat de activitatea unui “comitet.”

CĂSĂTORIE

Înainte de a te grăbi să critici defectele soției, adu-ți aminte că tocmai ele au fost pricina pentru care nu s-a putut căsători cu un soț mai bun.

Un bărbat nu este niciodată nici atât de bun cât l-a considerat soția lui înainte de nuntă și nici atât de rău cât îl consideră ea după aceea.

Ca să ai o căsnicie reușită, recunoaște când ai greșit, iar când ai dreptate, păstrează tăcerea.

Mânia aprinsă a stins multe căsnicii.

Limba prea ascuțită taie legăturile trainice ale familiei.

Cea dintâi calitate a vorbirii este să nu risipești două cuvinte acolo unde ar fi suficient unul singur.

Adevăratul spirit al unei contraziceri trebuie să fie nu acela de a convinge pe cineva că a înțeles rău, ci acela de a-l ajuta să înțeleagă bine.

Viața ar fi mult mai plăcută dacă ne-am putea uita necazurile tot atât de repede cum uităm binefacerile.

O căsătorie reușită constă întotdeauna dintr-un triunghi: Dumnezeu, bărbatul și femeia.

Este nevoie de doi pentru a face o căsătorie de succes și doar de unul pentru a o transforma într-un eșec.

Alege ce iubesti, iar apoi iubeste ceea ce ai ales.

Se pare ca vremea in care ne apreciem cel mai mult
partenerul este inainte de casatorie si dupa funeralii.

Se cer doi ca sa faca o casatorie:
o fata necasatorita si … o mama nerabdatoare!

Barbatul care se lauda ca n-a facut nici o greseala
in toata viata lui are o sotie care nu se poate lauda la fel.

Fata asta este doua treimi deja casatorita: ea vrea, si vrea si … mama ei.

Unii barbati se nasc smeriti, altii trebuie sa se casatoreasca …

Pentru unele tinere, verigheta este un fel de “garou”
pus pe deget ca sa le opareasca … circulatia.

Majoritatea femeilor tin foarte bine minte “unde?” si “cum?”
s-au casatorit; ceea ce se pare ca au uitat este … “de ce?”

Se spune ca dragostea este oarba; dar casatoria
este ce cea mai sigura cale de vindecare.

Dupa barbat a fost femeia; si de atunci este mereu “dupa el.”

Bunul simt va evita nu numai divorturile, ci si unele … casatorii.

Daca te casatoresti cu o fata o fata care nu-l are pe Dumnezeu ca tata,
sa sti ca-l vei avea drept socru … pe Dracu!

Orice barbat care crede ca este mai destept decat nevasta lui
este casatorit cu o femeie inteligenta.

Un om ar trebui sa se casatoreasca numai cu acea femeie
pe care si-ar fi ales-o drept prieten, daca ar fi fost barbat.

Cu casatoria este ca si cu cumpararea pe credit:
vezi ceva, iti place, o iei si mai tarziu … platesti.

Cea mai impresionanta dovada de spirit tolerant este o “nunta de aur.”

Daca vrei sa-ti iei o sotie buna, cauta fata unei mame pe care o respecti!

Daca vrei o sotie buna, casatoreste-te cu una care a fost fata buna la parinti.

Pentru succesul in casatorie nu este deajuns sa casesti un partener potrivit,
ceea ce mai trebuie este sa fi si tu un partener potrivit.

In partile rurale ale Japoniei, rudele aleg sotia pentru mire
si el nu o cunoaste decat dupa cununie.
In America obiceiul este total diferit,
dar se pare ca rezultatul este … acelasi.

Daca parintii sunt o alegere a lui Dumnezeu pentru noi,
tovarasul de viata trebuie sa fie o alegere a noastra pentru Dumnezeu …

CASNICIE (vezi si “Verigheta”)

O casnicie reusita este una in care te indragostesti de mai multe ori,
dar de aceiasi persoana.

Nu tipati niciodata unul la altul; singura exceptie: daca a luat casa foc.

O sotie ideala nu se asteapta sa aibe un sot ideal!

Inainte de a te grabi sa-i critici sotiei defectele,
adu-ti aminte ca tocmai ele au fost pricina
pentru care nu s-a putut casatori cu un sot mai bun!

“Draga, cum de tu reusesti sa scoti bani de la barbatul tau?”
“Foarte simplu, ii spun ca m-am suparat
si ca ma duc la mama si el imi da imediat bani de drum.”

Un sot este un barbat care se asteapta ca sotia lui
sa fie perfecta si … intelegatoare cu imperfectiunile lui.

Eu am intotdeauna ultimul cuvant in disputele cu nevasta-mea,
chiar daca pentru asta trebuie sa ma duc intr-o alta camera …

De obicei, un barbat “alearga” dupa o fata pana ea “pune mana pe el.”

Si eu am ultimul cuvant in disputele cu sotia mea.
De obicei, acesta este: “Ai dreptate, draga …”

Casnicia este ca si cu doi oameni care calaresc acelasi cal;
unul trebuie sa stea in spate …

Un californian se plangea ca sotia lui traieste o viata dubla: a ei si a lui.

Un barbat nu este niciodata atat de bun
cum l-a crezut sotia lui inainte de nunta si
nici atat de rau cum il crede ea dupa aceea.

Daca ai ajuns sa crezi ca-ti iubesti sotia prea mult,
n-ai ajuns inca s-o iubesti cat trebuie!

Daca vrei sa fi tratat acasa ca un rege, trateaza-ti sotia ca pe o regina!

In spatele oricarui barbat cu succes
se afla o sotie devotata si o soacra … surprinsa.

Este greu sa intelegi daca un barbat isi da atata silinta
sa reuseseasca in viata pentru a-si face sotia fericita
sau doar ca sa-i faca in ciuda … soacrei.

Cand un sot deschide portiera masinii ca sa-si ajute sotia,
poti fi sigur ca una din doua este noua: sau masina sau …sotia!

Majoritatea problemelor matrimoniale sunt datorate faptului ca
fiecare din cei doi care s-au casatorit este prea indragostit … de el insasi.

Casnicia este o relatie de asistenta mutuala,
cu conditia ca fiecare sa invete cand sa-si tina gura.

Nu te casatori pentru bani; ii poti imprumuta mult mai ieftin!

Orice barbat are nevoie de o sotie,
caci nu poate da vina pe guvern pentru toate lucrurile.

Ar fi cu mult mai putine divorturi daca sotii ar incerca sa-si pastreze sotiile
cu acelasi zel cu care s-au straduit sa le cucereasca.

Femeia este mangaierea barbatului ei pentru necazurile
pe care el nu le-ar fi avut daca ea … nu ar fii existat!

“Niciunul n-a stiut ce inseamna fereicirea pana ce s-au casatorit,
dar atunci era deja … prea tarziu.”

Ca sa ai o casnicie reusita, recunoaste cand ai gresit,
iar cand ai dreptate, tine-ti gura!

CASCAT

Un cascat poate fi semn de proaste maniere,
dar uneori este cea mai sincera exprimare a unei pareri proprii.

Un cascat este un protest tacut.

Un cascat este un strigat mut.

CEARTA

Cand te certi cu un nebun, asigura-te ca nu face si el la fel.

O cearta este cel mai lung drum intre doua puncte de vedere.

Un credicios care a declarat razboi fratilor sai nu poate fi in pace cu Tatal lor.

Nu conteaza ce parere ai intr-o disputa,
de fiecare data vei vedea despre unii care sunt de aceiasi
parere cu tine ai prefera sa fie de cealalta parere. -Jascha Heifetz

Cand o cearta tine mult, amandoi n-au dreptate.

Cu cat este mai gol vasul cu atat da apa mai repede in clocot.

Mania aprinsa a stins multe prietenii.

Multe din necazurile lumii au fost cauzate de o combinatie
nefericita intre o inteligenta mica si o gura mare.

Natura nu a prevazut sa ne putem inchide urechile,
dar cu gura a facut o treaba admirabila.

Cearta-ti prietenul in ascuns si lauda-l in public.

“Fagaduiesc sa nu te contrazic niciodata,
daca si tu promiti sa fi intotdeauna de acord cu mine.”

Nu te lua niciodata la cearta cu unul care sta pe un … morman de pietre.

O cearta este o intrecere in care fiecare vrea sa aiba primul … ultimul cuvant.

De curand, a iesit pe piata o carte pentru certareti.
Se numeste: CONTRADICTIONAR.

O limba prea ascutita taie legaturile multor prietenii.

CEAS DESTEPTATOR

Ceasul cu sonerie este un instrument
pentru trezirea oamenilor care nu au copiii mici.

Cine are un ceas stie precis timpul,
cine are doua sau trei ceasuri nu mai este sigur …

Ar trebui ca militarii sa fie mult mai inteligenti decat studentii;
in fiecare dimineata li se da … “desteptarea!”

CELEBRITATE

O celebritate este um om care a muncit din rasputeri ca sa fie cunoscut si
acum poarta ochelarii fumurii ca sa-i impiedice pe oamenii sa-l recunoasca.

CELIBATARI

Un batran fermier a raspuns unuia care-l intreba cum de nu
s-a casatorit niciodata: “Vezi, am preferat sa doresc ce n-am,
decat sa am ceea ce nu-mi doresc.”

Lucrul pe care-l nu pot sa-l inteleaga barbatii casatoriti
este cum se face ca nu toti celibatarii sunt bogati!

Celibatarii mor mai repede; casatoria este o moarte lenta …

CER

Cerul este un loc pregatit pentru oameni care se pregatesc,
iar cei ce vor intra acolo vor vedea dintr-o data
ca nu sunt nici necunoscuti si nici neasteptati.

Distanta de la pamant la cer
nu este o problema de altitudine, ci de atitudine.

CHILIPIR

Unul din cele mai grele lucruri din lume
este sa o convingi pe o femeie ca pana si cel mai bun chilipir costa bani.

Este extraordinar la ce cheltuiala si la ce oboseala
se supun unii ca sa capete ceva “pe gratis”!

CICALEALA

Un sot din Alabama remarca de curand:
“Sunt ingrijorat de nevasta-mea; nu ma mai cicaleste ca alta data …”

CIMITIR

Desi pare de necrezut, latinii numeau “cimitirium” locurile de popas, hanurile de la rascruci de drumuri. Influenta crestina si mai ales credinta in inviere a facut ca aceiasi numire sa fie atasata si locurile in care, trupurile noatre, sunt asezate pentru o vreme “la odihna”!

Cimitirul este un loc plin cu oameni care fusesera convinsi
ca lumea nu se poate descurca si fara ei.

CINA DOMNULUI

Cina Domnului este o comemorare, o comuniune si o consacrare. Ea ne aduce aminte de ceea ce a facut Christos, ne da prilejul sa stam in partasie unii cu altii in acelasi trup al lui Christos si ne indeamna la o noua consacrare personala in slujirea Evangheliei.

CINIC

De cele mai multe ori, un cinic nu este altceva decat un sentimental prudent,
incapabil sa traiasca “cu garda jos.”

Un cinic cunoaste pretul tuturor lucrurilor,
dar nu le stie … valoarea! – Oscar Wilde

Cinismul este o forma de cancer a spiritului.
Celulele rele ale sarcasmului ataca celulele bune ale sperantei si,
nediagnosticat la timp, acest atac le poate distruge cu desavarsire.

Nu toti putem fi o stea,
dar asta nu trebuie sa ne faca sa fim … norii care o acopera.

CIRCUMSTANTE

Nu omul este produsul circumstantelor; circumstantele sunt produsul omului.

Nu omul este controlat de circumstante,
ci ele sunt controlate de om. – Benjamin Disraeli

Nu exista circumstante, oricat ar fi ele de rele, din care un om intelept sa nu scoata ceva bun; nici circumstante, oricat de bune ar fi ele, pe care cel rau sa nu le foloseasca spre paguba lui – Fracois de Rochefoucald

Nu circumstantele din viata noastra ne determina caracterul,
ci relatia noastra cu Dumnezeu, indiferent de circumstantele vietii.

S-ar putea ca circumstantelesa te impiedice sa aduni o avere mare,
dar ele nu vor reusi sa te impiedice sa-ti formezi un mare caracter.

Important nu este sa spui: “Iata ce au facut din mine”,
ci: “Iata ce am facut eu din ceea ce au facut ei din mine.” – J.P. Sartre

Fii optimist in ceea ce crezi si da intotdeuna o sansa viitorului.

Unii oameni sunt schimbati de circumstante, alti schimba ei circumstantele.

CIVILIZATIE

Tot ceea ce este socotit astazi civilizatie pe pamant
este un rezultat al venirii lui Hristos in lume.

Suntem si gandim pe masura Dumnezeului in care credem – spune Hegel – dupa cum popoarele au parte de stapaniri bune sau rele, potrivit cu Dumnezeul caruia i se inchina. (Constantin Noica)

Omul este o creatura inventiva, dar limitata. Avem astazi mai mult de 32.000.000 de legi, care n-au reusit sa spuna nimic mai mult decat Cele 10 Porunci.

Cultura intelectuala, fara o religie a inimii, este doar
o forma civilizata de barbarism, o forma mascata de animalitate. – Bunsen

“Multa carne, multi viermi;
multa bogatie, multe griji;
multe slujitoare, multa destrabalare;
multi robi, multi hoti;
multe femei, multe vrajitoare;
mult studiu, multa viata;
multa stiinta, multi ucenici;
multa dreptate, multa pace.” – Hilel

Daca civilizatia noastra nu va fi rascumparata din punct de vedere spiritual,
nu vom rezista nici din punct de vedere material. – Woodrow Wilson

Halal civilizatie! Cel sarac se ingrijoreaza pentru ce va manca,
in timp ce bogatul se ingrijoareaza de ceea ce a mancat.

Nimeni nu stie cu exactitate varsta omenirii, dar toti sunt convinsi
ca este destul de in varsta casa se nu mai faca atatea prosti.

Traim printre oameni care cred ca
a te purta “ca in codru” este semn de civilizatie.

Cel mai bun lucru pe care ti-l poti aduna pentru batranete esti tu insuti.

O natiune care face lucruri foarte bune, dar care nu reuseste sa produca si oameni de aceiasi calitate, este o natiune falimentara. Adevaratul test al unei civilizatii nu este in nivelul statisticilor, nici in marimea oraselor si nici in cantitatea recoltelor,
ci in calitatea oamenilor pe care ii produce.

Cultivarea pamantului nu este tot atat de importanta ca si cultivarea mintii.

Civilizatia pretinde ca oamenii sa fie intotdeauna
de un calibru mai mare decat tunurile pe care le folosesc.

Se pare ca omenirea a reusit sa imbunatateasca mai toate lucrurile,
cu exceptia … omului.

Au ramas doar foarte putine natiuni care sa fie
atat de inapoiate incat sa nu se amestece in treburile altora.

Ruinele Babilonului, daramaturile de la Palmira si Baalbeck, columnele frante din Forumul Roman vorbesc toate mai puternic decat glasul Sinaiului. Care le este mesajul? “Oricat de avansat ar ajunge un popor, oricat de puternic si oricat de irezistibile i-ar fi cuceririle, din clipa in care Il scoate pe Dumnezeu din calcule este sortit pieirii.”

CAINE

Cateva lucruri pe care le putem invata de la un caine:

 • Nu rata nici o ocazie sa te scoata cineva la plimbare.
 • Cand iesi la plimbare, bucura-te si uita de toate. Lasa vantul sa-ti alunge toate gandurile rele.
 • Cand vin cunosciti in vizita, iesi vesel in intampinarea lor.
 • Cand este spre binele tau, supune-te si asculta.
 • Fa-i pe cei din jur sa stie cand ti-au invadat “teritoriul.”
 • Trage din cand in cand cate un pui de somn si intinde-ti bine oasele cand te scoli dimineata.
 • Alearga, topaie si joaca-te zilnic.
 • Cand mananci, fa-o cu entuziasm.
 • Fii loial.
 • Nu cauta niciodata sa pari ceea ce nu esti.
 • Daca ce doresti este ingropat in pamant, sapa cu ravna.
 • Daca dai de un prieten suparat, apropie-te tacut, stai linistit si gudara-te pe langa el.
 • Fi fericit cand ti se da atentie si lasa-i pe altii sa te mangaie.
 • Nu-i musca, daca poti rezolva doar cu un latrat.
 • In zile caniculare, bea multa apa si stai cat mai mult la umbra.
 • Cand esti fericit trage o raita si scutura-ti tot corpul.
 • Oricat ai fi de mustrat, nu pune la inima si lasa sa-ti treaca repede. Cand inceteaza mustrarea, du-te repede si reinoieste-ti prieteniile.
 • Uneori, este in folosul tau sa fi tinut “in lesa.”
 • Cauta bucuria simpla a umei plimbari.

CARCOTASI

Un om de nimic care se ridica si-l critica pe cel virtuos se aseamana cu cel care scuipa inspre cer; obraznicia lui nu va intina cerul, ci se va intoarce sa-i intineze obrazul.

Unii isi petrec toata viata la ghiseul de reclamatii.

CLARITATE

Cea dintai calitate a vorbirii este sa nu risipesti doua cuvinte
acolo unde ar fi suficient unul singur.

Daca nu vei reusi sa fii scurt, le va fi dificil celor ce vor sa te inteleaga.
Pe cand te vei apropia de incheiere, ei vor fi si uitat introducerea si cuprinsul.

Un jefuitor de banca i-a inmanat unui functionar de la ghiseul bancii un bilet care ar fi trebuit sa spuna in esenta: “banii sau viata”. Mesajul continea insa nu mai putin de 68 de cuvinte si pana sa-l citeasca functionarul se adunase deja atata lume ca hotul a fost prins.

CLERICI

Exista o categorica diferenta intre binecuvantatul “om al lui Dumnezeu” (man of God) si scrobitul “om al sutanei” (man of cloth). Cel dintai este “aproapele lui Dumnezeu” printre noi, cel din urma este “aproapele Bisericii” printre oameni.
Exista o inchistare functionareasca; o intepenire a grumazului si a “buzei de sus” (stiff upper lip) in cei care, uitandu-si propria fragilitate umana, se dau drept “iluminatii cu puteri supra umane” printre muritorii de rand.
Orice vestitor al Cuvantului este in pericol sa decada din calitatea de slujitor al lui Dumnezeu si al oamenilor in pozitia de functionar sau demnitar al Bisericii.

Orice Biserica este in pericolul de a cadea sub dominatia umana a “specialistilor” in lucrurile sfinte. Teologia ii “te-ologeste” pe unii si-i impiedica sa mai paseasca normal printre ceilalti crestini. – C.H. Spurgeon

Clericarismul este goana dupa putere, in special dupa puterea politica, exersata in interiorul ierarhiilor religioase, prin metode seculare si pentru scopul nedeclarat al dominatiei sociale.

Mesajul Domnului Isus pentru “clerici”? Paziti-va de carturari, carora le place sa umble in haine lungi si sa le faca lumea plecaciuni prin piete. Ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi si dupa locurile dintai la ospete; casele vaduvelor le mananca si fac rugaciuni lungi de ochii lumii. O mai mare osanda va veni peste ei.” ” …le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: “Rabi! Rabi!” Voi sa nu va numiti Rabi! fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Christos, si voi toti sunteti frati. Si Tata (parinte) sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri. Sa nu va numiti “Dascali”; caci Unul singur este Dascalul vostru: Christosul” (Marcu 12:38,39; Matei 23:7-10).

COINCIDENTE

O coincidenta este o minune mai mica in care
Dumnezeu prefera sa ramana anonim. – Anatole France

COLABORARE

Daca unul dintre noi s-ar da jos de pe bicicleta, eu as merge mult mai bine.

COLEGI

La intoarcerea de la cea de a treizecea reuniune a promotiei sale, sotul a declarat: “Draga, au ajuns cu toti intr-atat de grasi, de ridati si de cheli, ca niciunul nu m-a recunoscut!”

COMITET

“Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea …”
ca n-a trimis un comitet s-o mantuiasca!

Indiferent de numarul problemelor de pe ordinea de zi,
durata sedintelor este aceiasi.

Un comitet este alcatuit de obicei din oameni care, luati individual,
nu sunt in stare sa faca nimic si care se aduna periodic pentru a hotari
ca intr-adevar nu se poate face nimic.

Unul din motivele pentru care cele zece porunci sunt atat de scurte
este si acela ca ele ne-au fost date direct de Dumnezeu,
nu transmise prin intermediul unui comitet.

Cu cat mai mare este numarul celor implicati intr-o decizie,
cu atat este mai mare si presiunea conformismului.

La drept vorbind nu este nimic rau cu comitetele – cu comitetele in sine,
nu cu oamenii care le alcatuiesc… Daca tu esti nehotarat, greu de miscat din loc, indiferent la durerile altora si lipsit de initiativa, atunci orice comitet din care vei face parte va mari si mai mult aceste carente ale tale. Dimpotriva, daca esti entuziast, optimist si plin de initiativa atunci vei putea alcatui un comitet in care toate aceste calitati sa-i molipseasca si pe ceilalti inzecindu-ti rezultatele.

COMPARATIE

Cel care spune ca este la fel de bun ca jumatate din cei din Biserica,
nu vrea de obicei sa specifice … care jumatate.

Oamenii ne-ar simpatiza mai mult daca ne-am gandi mai mult
la ceea ce facem noi si mai putin la ceea ce fac ei.

COMPETITIE

Cand Bisericile isi vor da seama ca nu pot face competitie teatrelor,
vor incerca probabil iarasi … spiritualitatea.

COMPORTAMENT

Cand cineva tipa la tine ai tendinta sa tipi si tu la el. … Poti folosi aceasta constatare a psihologiei pentru a-ti potoli adversarii. Stapaneste-ti glasul in asa fel incat sa-l potolesti si pe cel ce te ataca. Studiile facute de oamenii de stiinta au demonstrat ca cei ce stiu sa-si stapaneasca vocea pastrand-o domoala isi linistesc cel mai repede nervii. Este o alta instanta in care cercetarile omenesti au ajuns sa dea dreptate Bibliei: “Un raspuns bland potoleste mania.”

Persoanele care nu se razgandesc niciodata,
gandesc de obicei foarte putin.

De cea mai mare importanta nu este ceea ce ni se intampla,
ci ceea ce se intampla IN noi.

Cei mai multi dintre noi nu “pasim cu dreptul”
decat dupa ce l-am pus pe stangul in apa fiarta.

Reguli stabilite de presedintele Eisenhower pentru personalul din serviciile sale: “Vreau sa va vad zambind mereu. Ia intotdeauna lucrul in serios, dar nu te lua prea in serios pe tine insuti. In plus, nu uita niciodata sa te rogi.”

Cu cat castigi mai multe certuri,
cu atat vei avea mai putini prieteni.

Cine nu stie cum sa-si cheltuiasca timpul,
va ajunge in curand sa se cheltuiasca pe sine.

Punctul tare al multor personalitati este ca au ajuns
sa-si cunoasca si sa-si depaseasca slabiciunile.

COMPROMIS

Mijloacele pot fi mârşave chiar şi atunci când ţelurile sunt măreţe.

Dragostea trebuie sa fie intotdeauna loiala adevarului. Oameni care n-ar face niciodata un compromis ca sa-si salveze propria viata, sunt in pericol de a se compromite, in nadejdea ca-i ajuta pe altii.

Nu stiu care este cheia succesului, dar stiu precis care este cheia esecurilor:
incercarea de a face pe placul tuturor.

Adu-ti aminte de acel soldat “nehotarat” din timpul razboiului de secesiune care, hotarat sa se puna bine cu ambele tabere, s-a imbracat cu tunica albastra, dar cu pantaloni gri si a coborat pe campul de lupta. Ce-a castigat? Au tras in el din ambele directii!

“Cand pastorii dau cu lupii mana, turma s-o pazeasca,
Mieii-s jertfele ce maine targu-acest-or sa-l sfinteasca.”

Cel ce umbla prea mult cu lupii, invata sa urle ca ei.

Nu te compromite! Nu te ai decat pe tine.

COMPUTER

Pericolul pe care l-au adus computerele nu este acela ca vom crea masini, care vor ajunge sa gandeasca ca si oamenii, ci ca vom educa oameni, care vor incepe sa gandeasca la fel ca masinile.

Oamenii obisnuiau sa glumeasca despre computere, dar acum am o vaga banuiala ca computerele au inceput sa glumeasca despre noi.

Nu-ți cumpăra niciodată un computer mai avansat ca tine.

COMUMICARE

Putem transmite astazi o idee in jurul lumii in numai 70 de secunde, dar ne trebuiesc uneori ani de zile ca sa strabatem jumatatea de centimetru care masoara craniul omenesc.

Jumatate din problemele lumii sunt datorate neintelegerilor.
Cealalta jumatate sunt datoratei intelegerilor.

Comunicare – comuniune. Socrate si Plato au intuit bine ca adevarata cunoastere se realizeaza doar in rarele momente de comunicare si se desavarseste in starile intime de comuniune sufleteasca. Text bilic: “Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L ca trimite Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Ioan 14:26).

Conversatia casnica este uneori definita drept o forma particulara de comunicare, in care barbatul nu inceteaza sa se gandeasca, in timp ce femeia nu se gandeste sa inceteze.

Adevaratul spirit al unei contraziceri nu trebuie sa fie acela de a-l convinge pe cineva ca a inteles rau, ci acela de a-l ajuta sa inteleaga mai bine.

Profesorul: “Jenkins, de ce nu te alaturi discutiei?”
Elevul: “Invat mai mult ascultand, domnule profesor,
orice as gasi de spus, deja stiu.”

COMUNISM

Cine nu este comunist la doua zeci de ani, n-are inima;
cine mai este comunist dupa trei zeci de ani, n-are minte.

Crestinismul nu poate sa nu recunoasca nenorocita conditie a unor categorii de muncitori din secolul al XIX-lea. Eroarea marxista consta in a spune ca, fiind sarac si silit sa-si vanda forta de munca, muncitorul englez din veacul al XIX-lea nu era liber. Liber era. Era insa nenorocit. Asta este insa altceva. Se face o confuzie intre libertate si nenorocire. si ceea ce trebuie desfintat e nenorocirea, nu libertatea. – N. Steinhardt

Comunismul este incercarea lui Satan de a imita crestinismul. – W. A. Tozer

Comunismul este socialismul care a pus mana pe o arma.

Comunisti par sa traiasca sub asertiunea ca fiecare om viseaza sa moara sarac!

Daca cei ce traiesc in tari comuniste ar avea sa manance cat au de inghitit, ar duce-o mult mai bine.

Un comunist este o persoana care si-a pierdut orice speranta de a mai ajunge capitalist.

CONCENTRARE

Luna nu si-ar mai putea face lucrarea,
daca si-ar pierde vremea cu toti cainii care latra la ea.

CONFORMISM

Nicolaus Copernicus, celebru astronom, nu si-a publicat cartea decat atunci cand se afla pe patul mortii. El a stiut cat de periculos este sa ai dreptate cand toti ceilalti sunt gresiti.

CONFORT

O cusca de aur nu face mai fericit canarul.

Cum se schimba vremea – luxul de mai ieri a devenit strictul necesar de astazi!

CONFUZIE

Pana se afla ca nu toti urecheatii sunt magari si iepurii umbla potcoviti.

Daca esti “uns cu toate alifiile”, nu inseamna ca esti si …”sanatos.”

Ceasornicarul n-a murit; doar … i-a stat ceasul!

Batranii caoboi nu mor niciodata, doar miros asa.

N-a murit minerul, a coborat in subteran!

O dactilografa nu moare, doar schimba pagina!

Cei ce pierd timpul nu-si dau seama ca le lipseste … viata.

Lipsa de activitate nu este intotdeauna odihna; uneori este … moarte!

Multi confunda sexul cu iubirea, banii cu intelepciunea
si radiocasetofonul cu … civilizatia.

In America, Congresul face legile,
iar capelanul Congresului este chemat sa se roage pentru tara.

CONSECINTE

Actiunile noastre ne privesc pe noi, dar consecintele lor ii privesc si pe altii. Fiecare fapta a noastra atinge o coarda care va vibra mereu pana in vesnicie.

Este mai usor sa-ti ascunzi greselile decat sa le inlaturi consecintele.

CONSTIINTA

Constiinta este ca linia indicatoare de pe carosabil,
ea ne spune ce n-ar trebui sa facem, dar nu ne poate impiedica sa o facem.

“Sigur ca stiu ce este constiinta”, spuse indianul punand mana la inima, “este ceva micut si cu trei colturi care sta linistit cat timp fac ceea ce este bine, dar incepe sa se rostogoleasca producandu-mi o mare durere de indata ce fac raul. Daca staruiesc in facerea raului, colturile incep sa se toceasca si nu ma mai doare asa de tare.”

Cand o persoana dobandeste ceea ce lumea numeste “vederi largi”,
aceasta se produce simultan cu o ingustare a constiintei.

Cand cineva spune ca are o constiinta curata asta inseamna,
de obicei, ca are si o memorie proasta.

Constiinta ne avertizeaza prieteneste, dar daca n-o ascultam,
ne pedepseste ca un judecator intransigent. – Stanislav I (regele Poloniei)

Constiinta nu este vocea lui Dumnezeu, ci darul lui Dumnezeu.

Cand ai o lupta cu propria constiinta si te lasi batut, castigi.

Constiinta nu este un sfetnic bun decat atunci
cand Dumnezeu este sfetnicul constiintei.

Sa sti ca daca-L inseli pe Dumnezeu, nu faci economie!

Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa invatam
ca Dumnezeu nu se targuieste.

Cateodata s-ar putea sa ne intrebam: “Unde este Dumnezeu?”,
dar sa stiti ca El stie intotdeauna unde suntem.

Constiinta nu te poate impiedica sa faci ceva;
dar iti poate rapii bucuria.

“Pleaca de la mine” este uneori cel mai sfasietor strigat dupa ajutor.
Ca in cazul lui Simon Petru dupa pescuirea minunata.

CONTAMINARE

Cine se joaca cu cainii va avea parte de purici.

CONVERSATIE

Conversatia este o forma de comunicare in care barbatii nu inceteaza
sa se gandeasca, iar femeile nu se gandesc sa inceteze.

O singura conversatie cu un om intelept
face mai mult decat zece ani de studiu.

CONVINGERI

Diferenta dintre o prejudecata si o convingere
este ca poti sa-ti aperi o convingere fara sa te enervezi.

Convingerile sunt adevaruri la care tinem
si care ne “tin” in ceasuri de cumpana.

Un om fara convingerei este un vagabond care merge spre nicaieri.

COPII

“Un copil este un baton de dinamita, o sursa incalculabila de energie potentiala, de aceea vegheaza asupra lui cu atentie, ferindu-l de scanteile care l-ar putea face sa explodeze, punand in pericol temeliile societatii. “ndreapta-l cu cea mai mare grija spre locul in care vigoarea si capacitatile lui vor putea fi folosite pentru construirea unei lumi mai bune.”

Cam pe la varsta de cinci ani copiii au primit deja jumatate din toata influenta pe care parintii vor reusi s-o aibe asupra lui.

Copiii sunt cele mai pretioase averi ale noastre. Cauza delicventei juvenile este adesea un paradox: (1) prea putina atentie data copiilor si (2) prea multa atentie si rasfat. Invata-ti copiii sa slujeasca altora luandu-i alaturi de tine intr-o astfel de lucrare.

Nu-ti neglija proprii copii ocupandu-te sa-i inteleptesti pe parintii altora. Atentia acordata acum copiilor tai, va fi cheia care-ti va inlesni accesul in inima lor cand vor fi mari.

Nu exista decat un singur copil perfect in lumea aceasta si fiecare mama il are.

Cea mai sigura metoda de a le pregati copiilor o viata grea este aceea de a le ingadui o copilarie prea usoara si lipsita de griji.

Tovarasia copiilor este o cura de sanatate pentru suflet.

Copiii sunt singura bogatie terestra pe care o putem lua cu noi in cer.

Invatal pe copil calea pe care trebuie sa mearga si apoi …
mergi mergi tu insuti pe ea.

Daca toti copiii ar creste conform cu precocitatea din parerile parintilor,
lumea ar fi plina de genii.

Copiii sunt averea omului sarac.

Cand ma apropii de un copil am o dubla reactie:
duiosie pentru ceea ce este si respect pentru ceea ce poate deveni.

Printre lucrurile care cresc in salturi
sunt si copiii din … apartamentul de deasupra.

Copiii ne rastalmacesc foarte rar. De cele mai multe ori ei nu fac altceva decat sa repete cuvant cu cuvant vorbele pe care n-ar fi trebuit sa li le spunem.

Tatal, cu carnetul de note in mana: “Fiule, imi pare rau ca nu exista o nota data pentru curaj. Ai fi luat un zece pentru indrazneala de a veni la mine cu atatea note proaste.”

Copiii mici sunt ca si tantarii: de indata ce nu mai scot nici un sunet, sti ca s-au apucat de ceva rau.

Copiii stiu ca ei sunt lumina familiei; de aceea nu sting niciodata becurile.

Copiii au mai multa nevoie de un model de urmat decat de critici.

Copiii sunt o mangaiere la batranete – de fapt ei sunt cei care ne ajuta sa ajungem foarte repede la …batranete.

Este foarte gresit sa apreciem inteligenta copiilor numai dupa rezultatele scolare. Thomas Edison a fost socotit un elev mediocru, iar Einstein unul foarte redus. Exista laturi ale inteligentei care nu se pot masura prin abilitatea cu care manevram simbolurile grafice sau verbale care alcatuiesc testele scolare.

Ce sa inteleaga copiii de la parintii care socotesc ca ei nu pot sta sa asculte 2 ore in biserica, dar ii lasa ore intregi in fata televizorului? Sau ce pot ei invata de la cei ce le dau 4 lei sa se duca la film, si numai 50 de bani sa puna la colecta?

Cand vrei sa lauzi un copil lauda-i faptele, nu-l lauda pe el.
Facand astfel vei incuraja comportamentul, nu mandria.

Suzana Wesley, mama a nouasprazece copii, n-a facut scoala de pedagogie, dar a educat pe unii din cei mai de seama oamenii ai Americii. Desi vechi de doua sute de ani, regulile ei sunt la fel de valabile pentru cresterea copiilor din ziua de azi si pentru a-i face sa “planga fara galagie”:

 1. Nu ingadui sa se manance intre mesele zilnice.
  2. Pune copiii la culcare la ora opt seara.
  3. Cere-le sa ia medicamentele fara mofturi.
  4.Frange incapatanarea capriciilor si vei lucra impreuna cu Dumnezeu la spre mantuirea sufletului.
  5. Invata-i sa se roage de indata ce invata sa vorbeasca.
  6. Cere-le tuturor sa stea cumintii la inchinaciune.
  7. Nu le da nimic cand plang isteric, da-le doar atunci cand vorbesc frumos si politicos.
  8. Ca sa nu incurajezi minciuna, nu pedepsi o greseala recunoscuta insotita de parere de rau.
  9. Nu lasa niciodata nepedepsit un pacat.
  10. Nu pedepsi niciodata un copil de doua ori pentru aceiasi greseala.
  11. lauda si incurajeaza buna purtare.
  12. Orice incercare de a face ceva bun, oricat de nereusita ar fi, trebuie laudata.
  13. Respecta dreptul la proprietate, chiar si in cele mai mici amanunte.
  14. Tine-te intotdeuna de cuvant.
  15. Nu cere niunei fete sa munceasca, inainte ca ea sa stie sa citeasca bine.
  16. Invata-i pe copii sa se teama de nuia.

Familiile fara copii si familiile cu copii multi se compatimesc reciproc.

Un copil este un inger ale carui aripi
se micsoreaza pe masura ce ii cresc picioarele.

Se pare ca in ziua de azi copiii au ajuns atat de scumpi
incat doar familiile sarace si-i mai pot permite.

CORECTITUDINE

“Cinstea”, ii spuse tatal fului sau, “este foarte importanta in viata de fiecare zi. Sa-ti dau un exemplu: ieri un amic mi-a platit o datorie mai veche. Mi-a dat o bacnota noua de cinci mii. Cand a plecat, mi-am dat seama ca erau de fapt doua bacnote, lipite una de cealalta. Imediat mi-am pus o problema de cinste: Sa-i spun lui maica ta sau sa nu-i spun …”

COSMETICE

Pomezile cosmetice il impiedica pe un barbat sa citeasca … printre riduri.

CRACIUN

Craciunul a inceput in inima lui Dumnezeu
si nu este complet decat atunci cand patrunde si in inima omului.

Dumnezeu a socat lumea cu un copil, nu cu o catastrofa.

Pentru unii, craciunul este sarbatoarea nasterii Printului pacii,
cu care ocazie daruim copiilor nostri pusti,
pistoale, tancuri si avioane de lupta.

Slujbele de Craciun nu trebuie sa ne faca sa uitam slujirea de Craciun.

CREATIVITATE

Creativitatea este arta de a imbunatatii ceea ce deja ne este in preajma. Stiti ca ideea de a face tipare de pantofi diferite pentru piciorul stang si pentru piciorul drept are o vechime de numai 100 de ani?

CREDINTA

Miturile sunt fata de crestinism ceea ce poezia este fata de adevar,
masti ridicole sub care se ascunde pasiunea de a trai. – N. Iorga

Credinta nu este un vis omenesc sau o iluzie. Credinta este lucrarea lui Dumnezeu in noi. Ea ne stramuta in lumea divina pentru renasterea noastra in Dumnezeu. Ea il omoara pe vechiul Adam din noi si ne face o faptura noua, ne recreiaza inima, curajul, intelegerea si toate celelalte fatete ale personalitatii. Credinta vine prin lucrarea Duhului Sfant. Ea implica o putere de viata care ne impinge irezistibil spre bine. Credinta nu intreaba care sunt faptele bune ce trebuiesc facute, ci trece la infaptuirea lor fara nici un fel de intrebare. – Martin Luther

Credinta nu este impotriva ratiunii,
ci dincolo de limitele ratiunii, o continuare a ei.

Cred in soare si cand nu straluceste,
cred in dragoste si cand n-o simt si
cred in Dumnezeu si atunci cand nu-mi raspunde.
(Gasita intr-un lagar de exterminare din timpul celui de al doilea razboi mondial)

Ceea ce credem despre Dumnezeu
este cel mai important lucru despre noi insine.

Credinta in Dumnezeu vede invizibilul,
crede incredibilul si primeste ca rasplata imposibilul.

Ceea ce credem determina cum ne comportam,
iar amandoua impreuna determina ce devenim.

O credinta mica te poate duce in cer,
dar una mare poate aduce cerul la tine.

Este bucuria lui Dumnezeu sa daruiasca;
este insa datoria noastra sa cucerim prin credinta.

Multi suntem convinsi ca am putea muta muntii,
daca s-ar gasi cineva sa dea la o parte dealurile care ne stau in cale!

O religie usor de ascuns este si usor de pierdut!

Credinta este pasarea care vede lumina inainte de ivirea zorilor.

O singura persoana cu convingere face mai mult
decat 99 care au numai interese.

Suntem inclinati sa credem nu ceea ce este adevarat,
ci ceea ce ne place.

Credinta creste in intunerec.

Fara fapte, credinta nu numai ca este moarta, dar mai miroase si urat!

Faptele fara credinta sunt tot la fel de moarte ca si credinta fara fapte.

Dwaight L. Moody descrie trei feluri de credinta in Isus Christos; credinta care se chinuieste, care se poate asemana cu um om care se zbate in valurile furtunii; credinta care se apuca, asemanatoare cu naufragiatul care, inotand, a ajuns sa se apuce cu o mana de marginea barcii, si credinta linistita, care se aseamana cu cel care s-a urcat deja in barca, s-a odihnit putin si acum este gata sa dea o mana de ajutor pentru salvarea altora.

M-am rugat pontru credinta, asteptand ca Dumnezeu sa ma loveasca cu ea ca si cu un traznet. Nu s-a intamplat insa nimic … Am deschis atunci Biblia si am inceput sa citesc cu regularitate. “Credinta vine in urma auzirii si auzirea prin Cuvantul lui Dumnezeu.” De cand citesc, credinta mea este intr-o continua crestere – Dwaight Moody

Adevarata credinta se preocupa cu ceea ce a spus Dumnezeu,
nu cu ceea ce au spus “inteleptii.”

Sa nu te indoiesti niciodata in intunerec
de ceea ce a spus Dumnezeu pe cand era inca lumina.

Odată ce Domnul ne-a dat o credinţă mare, se ştie că El o încearcă cu întârzieri lungi. El a îngăduit ca glasul slujitorilor Lui să răsune în urechile lor, ca şi cum rugăciunile lor s-ar fi întors dinspre un cer dispreţuitor. Credincioşii au bătut la poarta cerului, dar ea a rămas nemişcată, ca şi cum balamalele ei ar fi ruginit. Şi la fel ca Ieremia, ei au strigat: „Te-ai învăluit într-un nor, ca să nu străbată la Tine rugăciunea noastră“ (Plângeri 3:44).

Hristos amână uneori ajutorul Său ca să ne încerce credinţa şi să învioreze rugăciunile noastre. Corabia noastră poate fi azvârlită de valuri în timp ce El continuă să doarmă, dar El Se va trezi înainte ca ea să se scufunde. El doarme, dar niciodată mai mult decât trebuie, pentru că El nu întârzie niciodată. Alexander Maclaren         

CREDIT CARD

Americanii au nevoie sa inventeze pentru sotiile lor un Credit Card c
are sa se autodistruga dupa cheltuirea primilor 50 de dolari.

CRESTINISM

Credinta este coloana vertebrala a fiintei noastre launtrice.

Pentru omul obisuiut,
nu este numai greu sa traiasca o viata crestina; este imposibil!

Crestinismul este greu numai cand este o meserie, nu un stil de viata.

O viata sfanta are glas. Ea vorbeste chiar si in momentele de tacere,
fiind sau o continua atractie sau o perpetua condamnare.

Dumnezeu a pus Biserica in lume; Satan a pus lumea in Biserica.

Am auzit despre muribunzi care au zis: regret ca am fost un alcoolic, ca am fost un ateu, ca am fost un agnostic, ca am fost pacatos, dar n-am auzit inca de nimeni care sa fi spus pe patul mortii: “Imi pare rau ca am trait o viata crestina.” Si ceea ce spunem pe patul mortii este singurul lucru care conteaza.

Poti fi confucianist fara sa-l cunosti pe Confucius, mahomedan fara sa-l fi cunoscut pe Mahomed si budist fara sa-l cunosti pe Buda, dar nu poti fi crestin daca nu te-ai intalnit personal cu Christos!

Daca nu te simti la fel de aproape de Dumnezeu ca pe vremuri,
nu te mai intreba degeaba care dintre voi doi v-ati mutat.

Crestinismul nu falimenteaza niciodata, doar unii crestini falimenteaza.

Crestinismul este si comportament, nu doar credinta.

Naaman, sirianul, este o ilustratie a paradoxului mantuirii:
el ne invata ca trebuie sa facem tot ce ne cere Dumnezeu,
fiind convinsi ca de fapt, in inutilitatea noastra, El va face totul!

Credinta produce crestinismul; viata il dovedeste,
incercarile il confirma, iar moartea il incununeaza.

Citeste si vei cunoaste;
cunoaste si vei indragi;
iubeste si vei fi gata de slujire;
slujeste si vei cunoaste fericirea.

Ca sa ajungem sa pretuim just valoarea Ancorei,
trebuie mai intai sa simtim apasarea furtunii.

N-am auzit prea multe despre “hotararile apostolilor”,
dar am auzit foarte adesea despre “Faptele Apostolilor”!

“Dar de cand ne ghidam noi, crestinii, dupa statistici? Ce avem noi de-a-face cu “ceea ce obisnuiesc oamenii sa faca”? De cand suntem noi ca si cameleonul care se adapteaza la culoarea fondului inconjurator?” (Walter Trobisch)

Doar crestinul “iesit din comun” este cu adevarat un crestin veritabil. Numai cel ce poate contrazice raul general printr-o proprie si puternica afirmare a binelui merita sa poarte numele de crestin. (Bonhoeffer)

Adevar fara dragoste inseamna brutalitate;
dragoste fara adevar inseamna ipocrizie.

Ravna fara pricepere duce la fanatism;
dar pricepere fara ravna inseamna paralizarea oricarei actiuni.

In ce priveste viata crestina, exista multi “profesori”,
dar foarte putini … “posesori”.

Crestinismul este Dumnezeul plecat in cautarea omului pierdut, nu invers!

Preocuparea Bisericii trebuie sa fie in cel mai inalt grad Christos.
Isus n-a spus: “Voi zidi Biserica voastra”
si nici “Voi veti zidi Biserica Mea”,
ci “Eu voi zidi Biserica Mea!”

Unii folosesc cresnitismul ca pe un autobuz,
stau in el doar atata timp cat merge in directia dorita de ei.

Un crestin nu este fara pacat, dar devine pe zi ce trece.

Un crestin este o minte prin care gandeste Christos,
o inima prin care simte Christos,
o voce prin care vorbeste Christos,
o mana prin care lucreaza Christos.

Nu poate fi vorba de o intronare a lui Christos fara o detronare a “eu”-lui.

CREZ COPILARESC

Cred in Dumnezeu de sus,
Cred in crucea lui Isus,
Cred in Duhul Sfant trimis
si in harul cel promis
Cred ca Tatal vrea sa fiu
Sfant si bun ca al Sau Fiu.

CRIMA

Fiecare crima nepedepsita fura cate putin
din siguranta vietii fiecaruia dintre noi.

CRITICA

Daca nu esti destul de mare pentru a rezista criticii,
nu esti suficient de mare pentru a merita lauda.

Critica este constructiva atunci cand eu te critic pe tine si
destructiva ori de cate ori tu ma critici pe mine.

N-ar trebui sa critici inteligenta sotiei tale; nu uita pe cine a ales de sot …

Un critic este unul care vrea ca tu sa pictezi, sa canti, sa scrii sau
sa joci asa cum ar face el,… daca ar putea.

Critica din partea unui om intelept este mai de dorit
decat lauda din gura nebunilor.

Pentru mintile “inguste” este un act de autoaparare sa critice idelile … “mari.”

Memoria omului a fost destinata sa fie un depozit de lucruri scumpe,
nu un cos de gunoi.

A exista inseamna a fi supus criticii.
A face ceva inseamna a-ti dubla sansele de a fi criticat.
A lua atitudine inseamna a te expune sa fii inundat de critici.
Nici macar, Isus Christos, desavarsitul fara pacat, n-a scapat de critica.

Nu-i poti opri pe oameni sa te critice,
dar ii poti face sa para caraghiosi daca o fac.

Cand Dumnezeu i-a cioplit pe oamenii mari,
din aschii i-a facut pe critici.

Daca n-ar exista cei care infaptuiesc,
criticii ar ramane foarte repede fara slujba.

Cand nu exista sete dupa neprihanire,
predica este intotdeauna “uscata”.

Multi oameni simt ca Biserica este rece deoarece
se incapataneaza sa stea pe randul din urma. Vino mai in fata, frate!

Criticam adesea pe cei pe care, in ascuns, ii invidiem.

Nu-l baga in seama pe cel ce incearca
sa te micsoreze in ochii altora.
Saracul, incearca si el sa te aduca la statura lui.

Pietrele si betele sunt aruncate numai inspre pomii purtatori de fructe.

Noi ne judecam prin ceea ce stim ca am putea face,
in timp ce altii ne judeca prin ceea ce am facut.

Un critic literar este deobicei cineva
care are destul talent ca sa-si dea o parere,
dar nu suficient pentru a scrie el insusi o carte.

Un critic este un schiop care-i invata pe altii cum sa alerge.
(A critic is a legless man who teaches running).
– Channing Pollock

Napoleon spunea ca cine nu vrea sa greseasca nu trebuie sa mearga la razboi. Cei care se marginesc sa-i critice doar pe ceilalti si sa le scoata in evidenta greselile, fac ei insisi cea mai mare greseala din lume. Ca sa intri in tagma negustorilor de critici nu se cere nici un fel de talent, nici un fel de sacrificiu, nici un fel de geniu, nici un fel de pregatire si nici macar o farama de … caracter.

Exista si oameni incapabili sa coopereze. Vorbele lor sunt un neintrerupt discurs critic. In loc sa incurajeze, ei distrug. Acestora le spunem impreuna cu Edmund Burke: “Aplaudati-ne cand alergam bine, consolati-ne cand cadem pe cale, incurajati-ne cand cautam sa ne ridicam de jos, dar, pentru numele lui Dumnezeu, lasati-ne sa trecem mai departe!”

Exigentii stau cu ochii atintiti asupra dreptilor si oamenilor de isprava,
pandindu-le necrutatori cea mai mica abatere.
Canaliilor sunt gata sa le treaca orice cu vederea,
sa le gaseasca neincetat scuze.
– N. Steinhardt

Mintile inguste sunt cele dintai care critica ideile mari.

Cand criticam pe cineva, il imobilizam in trecut,
cand ne rugam pentru el il slobozim in viitor.

CRUCE

Pe crucile de la Calvar au murit trei oameni: unul pentru pacat, unul in pacat si altul fata de pacat. Aceste trei prepozitii circumscriu intreaga rasa umana. Nu muri in pacat. Mori fata de pacat, primindu-L azi pe Domnul Isus, care ne-a mantuit pe toti murind pentru pacatul tuturor.

Cristos nu si-a purtat crucea, ci a folosit-o!

Crucea este singura scara suficient de lunga pentru a atinge pragul cerului.

Lucrul pe care nu-l inteleg multi este ca
nu este suficient sa-ti atarni o cruciulita la gat,
ci ca trebuie sa te asezi tu insuti pe o cruce a pocaintei.

In Simon din Cirena care a trebuit sa duca crucea lui Christos pentru o vreme vedem portretul Bisericii de-a lungul veacurilor. si ea trebuie sa poarte crucea dupa Christos. Tine minte, crestine, ca Isus nu a purtat crucea ca tu sa fii total scutit de suferinte. Faptul ca El a purtat-o nu te scapa de suferinte, ci de ajuta sa le induri. Christos te izbaveste de pacat, dar nu si de suferinte. Tine minte asta si fii pregatit sa suferi.

Sa ne mangaiem insa cu gandul ca, in cazul nostru, ca si in cazul lui Simon, purtam nu crucea noastra, ci crucea lui Isus Christos. Cand suntem batjocoriti pentru neprihanire, caram ceva din crucea Lui, pasim in umbra Lui, si calcam pe urmele pasilor Sai. Ce mare onoare! Lemnul crucii pe care-l purtam este inca patat cu sangele suferintelor Lui! Si inca ceva, Simon si noi purtam crucea doar pentru putina vreme. Rasplata si cinstea sunt insa eterne!

CULTURA

Cultura nu este crestinism, dar crestinismul este cultura.
Cultura crestina este superlativul tuturor formelor de cultura ale lumii.

Cultura este ceea ce ar avea macelarul daca ar fi chirurg!

CUNOASTERE

Omul insusi este un mister pentru ca il locuieste divinitatea. Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Sa, in gandire: acolo e chipul lui Dumnezeu. Iata de ce gandirea nu poate fi inteleasa nici de catre ea insasi, intr-ucat e un chip al lui Dumnezeu. (Mens ipsa non protest comprehendi nec a se ipse ubi este imago Dei)
– Augustin

Cel ce stie “cum” va gasi intotdeauna un loc caldut in viata,
dar cel care stie”de ce” ii va fi deobicei sef.

Legile lui Dumnezeu dainuiesc mai mult decat cei ce la calca.

Cea mai inalta forma de cunoastere este cunoasterea de Dumnezeu.

CUNOSTINTA

O cunostinta este cineva pe care-l cunosti suficient ca sa-i ceri bani imprumut,
dar nu suficient ca sa-i si dai bani cu imprumut.

CURAJ

Curajul este de fapt frica care si-a spus ultima rugaciune.

Cei ce se tem de vocea gloatei se pierd repede in multime.

Curajul nu este absenta fricii, ci biruinta asupra ei.

Curajos se numeste omul care stie doar el cat ii este de frica.

Succesul nu este niciodata final, iar infrangerea nu este niciodata fatala;
ceea ce ramane in ultima instanta este curajul.

Curajul este capacitatea de a te purta asa cum trebuie
chiar si atunci cand esti pe jumatate mort de frica.

A fi curajos nu inseamna a te arunca inainte in primejdie,
cu orice risc, ci a fi hotarat sa fii intotdeauna de partea adevarului.
– Plutarch

Poti pierde banii – e rau. Poti pierde un prieten – e si mai rau.
Dar daca ti-ai pierdut curajul – ai pierdut aproape totul.

Curajul este virtutea care face posibile toate celelalte virtuti.

Omul care stie ca are asigurata viata vesnica nu se mai teme de moarte.

Curajul este un fel de cunostinta superioara prin care ajungem
sa putem face distinctia dintre lucrurile de temut si
lucrurile de care nu trebuie sa ne mai temem.

CURA DE SLABIRE

Cura de slabire este cea mai sigura metoda pentru
cresterea poftei de mancare.

Cand incepi o cura de slabire,
primul lucru pe care-l pierzi nu este greutatea, ci rabdarea.

Daca vrei sa scapi de necazuri si sa slabesti,
respira pe nas si tine gura … inchisa.

Cand sotia i-a spus bucuroasa ca a pierdut cateva kilograme,
sotul i-a raspuns distrat: “Nu te omori cu firea draga,
in curand o sa le gasesti”.

Cura de slabire ne ajuta sa ne ingrasam mai lent.

CURTE

Cand o fata incepe sa-i spuna unui baiat pe numele mic,
s-ar putea de fapt sa urmareasca sa il fure pe cel de familie.

CURIOZITATE

Un ochi luminos arata o curiozitate aprinsa;
un ochi vanat arata o curiozitate … prea mare.

Curiozitatea este o caracteristica sigura si durabila a unui intelect sanatos.

Daca vrei sa-ti imbolnavesti sotia de curiozitate,
taie cu foarfeca un mic articol din ziarul de azi,
inainte de a i-l da ei sa-l citeasca.

Inscriptia de pe prima moneda scoasa vreodata in America
(banul din 1787) a fost: “Vezi-ti de treaba ta”
(“Mind Your Own Bussiness”).